Inngangspartiet er velkomstpartiet.
Vi mennesker ønsker å gjøre et godt inntrykk i møte med andre, inngangspartiet til huset vårt er det førsteinntrykk vi gir de som kommer. Et dårlig førsteinntrykk er vanskelig å forandre og ute området vårt er og en del av det vi er. Nå er det heldigvis like mange løsninger på dette med planter og design som det er hageeiere og det er mye fint å velge mellom, men noen råd er gode å få.
Dette er den del av hagen vi bruker hele året. Det skal ikke bare glede oss noen få sommermåneder, men er det som ønsker oss velkommen en regntung høst, en kald vinter og en gryende vår.
Her planter jeg tidlige vårløk og vekster som barlind eller kristtorn som står der i snøføyka trassig grønne med røde bær og sier til meg: ” Rop på sommeren så kommer den.”
Nå er det som oftest slik at vi har stuevindu og terrasse på solsiden av huset, inngangspartiet på den andre siden der det er mest skygge. Dette er da kanskje ikke plassen for roser og andre solhungrige vekster, men mange vekster trives i litt skygge. Noen liker til og med best skygge, blant andre den vintergrønne Mahonia med friske gule blomster og duggvåte blå bær.
Hører vi ikke til de med de grønneste fingrene vil personalet på hagesenteret fortelle hvilken plante som trives akkurat der vi vil plante, og gi gode råd både om plantene og om jorden de skal stå i. Husk at lyset er minimumsfaktoren, for å få er riktig utvikling av planter i skygge gir vi mindre næring her enn på solsiden Ofte er kjøkkenvinduet på siden mot inngangspartiet, da passer vi på å ikke plante noe stort og tungt foran det slik at vi mister det lille lyset som er. Husk på at hagen ikke bare skal ses utenifra, utsikten fra kjøkkenbordet er viktig for humøret!
Vi kan friske opp en lang vinter ved å plante et bladfellende lite tre eller en busk der julenek eller fuglebrett plasseres, fuglene vil gjerne ha litt å gjemme seg i når katten nærmer seg. Dompapp og gulspurv kan være et lite ”blomsterbed” vinterstid og småfugler er viktige medarbeidere i kampen mot skadeinsekt på sommeren.
Kantstein i høyde med plen mot vei og bed gir et ryddig inntrykk og dekker vi jorden med et teppe av lave stauder, duk og bark eller kakaoflis vil vi lette vedlikeholdet betraktelig.