Velkommen til Kroken Gård: Rhododendron
Rhododendron

Bruksområde

På grunn av den store variasjonen i høyde og farge, samt at de er vintergrønne, gjør at Rhododendron kan passe inn i mange hager og anlegg.
De passer godt i mellom nåletrær, sammen med åpne trær og busker, samt på naturtomter.
De laveste sortene vil passe inn i fjellhager.
Rhododendron blir spesielt vakre hvis man plasserer flere sammen i en gruppe.

Krav til jord og vokseplass: Rhododendron trives best i jord med en pH mellom 4,5 og 5,8. En kan enten bruke Rhododendronjord som er tilpasset plantenes krav, eller ren ugjødslet Naturtorv. Jorden bør være porøs, slik at det blir rikelig med luft til røttene. Rhododendronrøttene tåler ikke stillestående vann. Som alle skogbunnsplanter foretrekker de fleste Rhododendron halvskygge eller lett skygge. De kan nok leve i sterk skygge også, men da blir det gjerne sparsomt med blomstring. Planting En god Rhododendronjord inneholder mye torv. Bland derfor inne veksttorv eller Rhododendronjord ved nyplanting. Hvis jorden er tung og tett bør man blande inn støpesand eller barnåler. Planteklumpen bør alltid vannes godt før planting. Den bør ikke plantes dypere enn den har stått i potten. Har man ikke naturlig skygge, bør planten skjermes mot sterk sol. Særlig viktig ved høstplanting er å sørge for skjerming ved kombinasjonen sol og frost. Gjødsling
Man bør være forsiktig med gjødsling etter nyplanting, og ikke gjødsle de første ukene etter planting. Senere er det viktig å gjødsle for å få god vekst, fremme blomstringen og gi god grønnfarge til bladverket. Bruk da gjerne Rhododendrongjødsel som er spesialgjødsel for surjordsplanter. Du kan også bruke kugjødselkompost, fullgjødsel eller hønsegjødsel. Det bør gjødsles kun en gang om våren og en gang i begynnelsen av juni.
Beskjæring Rhododendron trenger vanligvis ikke beskjæring, men planten kan fornyes ved nedskjæring av hele planten. Visne blomsterstander/frøstander bør fjernes..
Tilbake til toppen
Popup