Roser – hagens dronning, eller bare en vanskelig gjest?
Velkommen til Kroken Gård: Roser – hagens dronning
Roser – hagens dronning, eller bare en vanskelig gjest?

Mange drømmer om bugnende, fargerike, duftende roser i hagen. Men for mange ender drømmen med en pistrete, syk og svært lite dekorativ plante. Rosen lever rett og slett ikke opp til drømmen. Her skal vi gjennomgå de vanligste problemene, og komme med noen tips som kan gi nytt liv til rosedrømmen.

Roser trives ikke hos meg!
Nei, kanskje de rett og slett ikke gjør det. Det er sjeldent en god ide å jobbe mot naturen. Men husk at det er foredlet flere tusen rosesorter, og noen av disse vil helt sikkert passe også i din hage. Det gjelder bare å finne den rette. Først og fremst må du velge en rose som er herdig nok. Deretter må du ta hensyn til rosens krav til voksested. Roser trives utmerket i dyp, næringsrik jord, med jevn tilgang på fuktighet og næring. Består hagen din av sandjord, eller torvholdig skogsjord, er det mangel på både næring og vann. Ved å blande leire og kompost inn i jorden, vil du forbedre vilkårene. Eller du kan velge roser som ikke stiller like strenge krav til jordsmonn. Rosene i Alba-gruppen er kjent for å takle skrinn jord svært godt. En del moderne buskroser takler også slike forhold godt.


Hvis hagen din derimot består av svært tung og kompakt jord, vil det ikke hjelpe lenge å blande ut jorden. Det er viktig å ikke bytte ut all jorden i plantehullet med ny kjøpejord. Det ser kanskje hyggelig ut for rosen, men denne jorden er altfor porøs sammenlignet med omgivelsene, og vil i løpet av et par fuktige dager fylles med vann. Og roser, i likhet med mennesker, liker ikke å stå med føttene i vann. Løsningen kan være å lage et opphøyet bed. På den måten vil rosen ha tilgang til vann i bunnen nesten bestandig, samtidig som de øvre jordlagene er luftige og porøse. Og husk for all del å ta vare på den eksisterende jorden og bruk denne i plantehullet, slik at strukturen blir forholdsvis lik omgivelsene. Bland heller i Kugjødselkompost, denne gir næring og riktig struktur lenge..

Rosene overvinterer ikke i min hage!
Roser er faktisk svært robuste, når de er plantet riktig. Husk å velge en rose som er herdig nok. Man finner oversikt over klimasoner mange steder, og på ditt lokale hagesenter kan du få tips om akkurat ditt klima. Når du har funnet ut hvilken klimasone ditt område tilhører, skal du huske at mange faktorer spiller inn i en hage. Vinn, vann skygge osv, er deler av det vi kaller mikroklima i din hage. Plant ikke sarte busker der snøen går sist på våren. Vind er også ugunstig for mange rosesorter. De Kanadiske rosene, samt en del rugosasorter er spesielt velegnet for vindutsatte steder. Og som nevnt over, rosene liker ikke å stå med bena i vann. Drenering er den viktigste faktoren for overvintring, vil jeg si, og her kan et opphøyet bed hjelpe. Husk også at vårsola har mange roseliv på samvittigheten. Mange roser er raske til å spire om våren, samtidig som røttene står i tele, da tørker rosen ut. Dette er mye farligere enn streng kulde, og kan lett forhindres ved hjelp av skyggestrie, eller annet egnet skyggemateriale.


Et lite tips til slutt, det hevdes at tilskudd av kalsium fremmer grenmodning, og gjør overvintringen lettere. En neve benmel i plantehullet på nye roser, eller rundt stammen på eldre roser. Bananskall inneholder også kalsium, så heretter er det ingen grunn til å la bananskall gå til spille. Grav det ned i rosebedet.

Det er så mye jobb med roser!
Er det egentlig det? En rose som er plantet riktig, krever egentlig ikke mer stell enn andre prydbusker i hagen. Vinterdekking skal ikke være nødvendig, så lenge dreneringen er god, og man passer på vårsola. Hypping kan man gjerne gjøre, av flere grunner, men det er ikke nødvendig. Men hvis du likevel skal ha litt frisk jord i rosebedet, så kan du jo tilføre det på høsten, i form av hauger rundt stammene. Husk at vanlig kjøpejord er uegnet til dette, Kugjødselkompost er svært egnet. Rosene kan fint bruke samme type gjødsel som resten av hagen. Og er du ikke glad i sekatøren, velger du en sort som ikke krever stadig beskjæring. Mange buskroser trenger du ikke engang å beskjære på våren. Når det gjelder vanning, blir ikke rosene så glad for å få en kalddusj. Vannet bør leveres til røttene, og unngå bladverket. En svetteslange er en utmerket investering i rosebedet, og dermed går vanningen også lett.

Roser blir alltid syke!
Roser er utsatt for sykdom og skadedyr. Her er forebygging viktigere enn behandling. Feil plassering må ofte ta mye av skylden for sykdom. Roser er ukomfortable med å stå i solveggen. Mye fuktighet på bladverket og for lite gjennomlufting gir fort rust eller soppsykdom. Husk også at soppsporer overvintrer. Ved å fjerne visne blader, og dekke jorden rundt rosen med ny jord på våren, har man fjernet mye av smittekilden. En rose som til stadighet angripes av skadedyr er ofte redusert på annet vis først. Kanskje den ikke trives, eller du har valgt en sort som er sykdomsutsatt. Mange roser foredles frem i dag for å være herdige mot kjente sykdommer. Både Kanadiske roser og Engelske roser fra foredleren Austin, har jobbet mye med å frembringe friske roser.

Rosene blir aldri så frodige som jeg håpet!
Når rosene nå er plantet etter alle kunstens regler, er det ingen grunn til at de ikke skal vise seg fra sin beste side. Husk likevel at roser er sosiale planter, de trives best i flokk. En enslig rosebusk gjør ofte lite av seg. Plant alltid flere sammen. Minimum tre, gjerne mange flere, av samme sort. Det vil gi bedet ditt den helheten og frodigheten du leter etter.

Lykke til!

Tilbake til toppen



Popup